bloesem

Wat is permacultuur ?

Vraag aan 100 kenners wat permacultuur nu juist is, en je zult een variatie aan antwoorden krijgen, telkens met eigen nuances. Maar dat is niet erg, want het is juist de sterkte van permacultuur dat het begrip niet in één vaste definitie te vatten is. Mede daardoor kan het blijven evolueren, wat nodig is want onze kennis over natuurlijke systemen is ook nog verre van compleet. Openheid is juist een essentieel kenmerk van de visie achter permacultuur.

Wel zijn er een aantal 'rode draden' te detecteren in waar permacultuur voor staat, en het besef dat de mensheid deel uitmaakt van een groter natuurlijk geheel is daar een hele belangrijke van. Daarom is het ook essentieel dat je, altijd en in álle omstandigheden, het natuurlijke systeem betrekt bij de oplossingen die je zoekt.

Permacultuurtuinen

Gevarieerde levende landschappen, (mini)bostuinen, natuurrijke omgevingen, eetbare tuinen, voedselbossen, wild farming, slow farming, en meer : het zijn allemaal uitingen van permacultuur, op verschillende schalen, waarbij de klemtoon ligt op duurzame omgang met de natuurlijke omgeving; duurzaam in ruimte én tijd. Systemen die zichzelf gezond houden, vergen immers veel minder input. Niet alleen vergroot je zo je eigen autonomie, je levert bovendien ook nog eens een bijdrage aan een gezondere biosfeer, onder meer door de creatie van méér biodiversiteit, of door aandacht voor het bodemvormingsproces, om maar een paar toepasbare technieken te noemen.

Maar hoe doe je dat nu ? Hoe ga je daarbij zo praktisch mogelijk te werk ? Wat doe je concreet om een tuin/ruimte volgens deze visie in te richten ? Hoe werkt het onderhoud ervan ? Waarop kan je letten ?

De pioniers van permacultuur hebben, zeker in het geval van landschapspermacultuur, sets van 'gereedschappen' uitgewerkt die je kan gebruiken om je eigen project te realiseren. Toch bieden die middelen niet meer dan een houvast: de concrete uitwerking zal uiteindelijk altijd een wisselwerking zijn tussen jouw (en onze) ervaringen en de typische kenmerken van het landschap in kwestie.

Wat doen wij ?

Wij zien onze taak als 'faciliteerders' van het denkproces van de klant. Zonder onze eigen wensen op te dringen, vergemakkelijken wij de keuzes die de klant wil maken door de vragen te beantwoorden waar hij/zij mee zit. Het gaat tenslotte om zijn of haar project, en om wat hij/zij er mee wil bereiken. Op die manier zetten we de klant op weg, zij het met advies en begeleiding, zij het met (assistentie bij) ontwerp. Vanzelfsprekend bieden wij ook ondersteuning bij aanplant en onderhoud, indien gewenst.

regenwater

regenwater integraal

bst

biomassa

permacultuur

permacultuurtuinen

links