Het opvangen van regenwater is in ons land goed gekend en ingeburgerd. Het wordt vandaag gebruikt op de manier die velen onder ons kennen: voor de schoonmaak van de woning, om het wc door te spoelen, en ook in de tuin. Het sanitaire gebruik ervan voor de was, de vaat, enz. is al heel wat minder evident, laat staan voor persoonlijke hygiëne en ... als drinkwater.
En toch: die mogelijkheden zijn er ! Een kleine 15 jaar geleden leerde ik de site Eautarcie kennen, alsook de bezieler en de man erachter, wijlen professor Joseph Orszagh, voor wie ik indertijd vrijwillig een flink deel van de site vertaalde naar het Nederlands. Sindsdien waren wij vrienden, en heb ik zijn uitgebreide visie rond water en biomassa grondig leren kennen. De integrale valorisatie van regenwater is één van zijn opvallende standpunten, en hij werkte er een volledig systeem voor uit, dat de naam PLUVALOR kreeg.
Het is gebaseerd op de ervaringen en experimenten van de professor gedurende zijn actieve loopbaan. In de loop der jaren is het hem duidelijk geworden dat regenwater als waterbron toegankelijk is, betaalbaar, én dat het de gezondheid ten goede komt, mits correcte voorbehandeling. Als systeem valt PLUVALOR op door zijn eenvoud en zijn ecologische prestaties. Sedert enkele jaren maak ik actief deel uit van het kleine Eautarcie-team dat het werk van de professor verspreidt en sinds zijn overlijden in 2020 ook verder zet. Wij geven onder meer advies over de systemen die u kunt implementeren om uw eigen veilige gebruikswater en tevens gezond drinkwater op basis van regenwater te produceren.
Regenwater is een van nature zacht water, in tegenstelling tot leidingwater dat doorgaans vrij veel kalk bevat. Douchen met (gebruiksklaar gemaakt) regenwater is dan ook een zalig aangename ervaring, door geen enkel ander water te evenaren.
Door gebruik te maken van de juiste filters maak je van regenwater een kwalitatief hoogstaand en gezond drinkwater dat gemakkelijk de vergelijking kan doorstaan met de beste luxe-flessenwaters, en dat voor een fractie van de prijs van die flessenwaters. Bovendien is het licht gemineraliseerde regenwater ideaal voor de bereiding van voedsel, maar ook van lekkere dranken zoals thee, koffie, en vele andere.
De uiteindelijke bedoeling is op termijn volledige regenwatervalorisatiesystemen aan te bieden, van de opvang van 'bruut' regenwater tot de installatie van filters en kranen om drinkbaar regenwater te kunnen tappen. Gezondheid !