bloesem

Het bst of Biogestuurd StrooiselToilet

> Het derde-generatie-droogtoilet, waarbij niks wordt afgevoerd.

> Mét strooisel en zonder water (30% minder waterverbruik)

> Geen problematische watervervuiling meer, dus ook geen dure zuivering nodig.

> Biomassa wordt nieuwe grondstof in plaats van afval.

> Eenvoud en ecologie in één.

> Maakt gebruik van natuurlijke 'technologie'.

> Inpasbaar in natuurlijke kringlopen.

> Toepasbaar voor iedereen die beschikt over een (kleine) tuin.


bst bst


Grijs water

Als lid van het Eautarcie-team promoot ik het behandelingssysteem 'Traiselect', dat staat voor de gescheiden, 'selectieve' behandeling van grijs en zwart water.

Hoezo grijs water ?

Wie gebruik maakt van een bst, houdt enkel nog grijs afvalwater over. Grijs water is water dat zeepresten en vetten bevat, afkomstig uit keuken en badkamer, of van op het waternet aangesloten toestellen, met uitzondering van het toilet. De problematische nitraatvervuiling, onder meer veroorzaakt door spoeltoiletten (wc's) en door droogtoiletten met gescheiden afvoer, is bij het gebruik van een bst niet meer aanwezig. Daardoor wordt de behandeling van het overblijvende grijs water (zeepwater) aanzienlijk vereenvoudigd. Je kunt dan namelijk na die simpele behandeling je grijs water perfect in de bodem van je tuin laten insijpelen, en/of er je planten mee van water voorzien. Een voorwaarde is wel dat de bodemgesteldheid dat toelaat: je kan bijvoorbeeld met een te hoge grondwatertafel zitten waardoor insijpeling niet mogelijk is, maar dat is in onze contreien zelden het geval.

De zuiverende kracht van de bodem

Hoe zit dat juist ? De reststoffen in grijs water bestaan geheel uit vetten en detergenten; stoffen die ofwel biologisch worden afgebroken, ofwel 'neerslaan' in de bodem en chemisch geneutraliseerd worden door bodempartikels die deze stoffen aan zich binden. Het resultaat is een nul-impact op het natuurlijk milieu, m.a.w. de bodem zorgt voor een volledige zuivering van het grijs water.

Je kunt er ook je planten water mee geven; ervaringen wijzen uit dat planten grijs water als irrigatiebron zeer goed verdragen. De planten zelf spelen overigens geen noemenswaardige rol in de zuivering van het grijs water; die rol is bijna uitsluitend voor de bodem (en het bodemleven) weggelegd.

Zit je nog met vragen ? Stel ze ons gerust !

regenwater

regenwater integraal

bst

biomassa

permacultuur

permacultuurtuinen

links